Yazı memurun kalitesini; memurda kurumun kalitesini yansıtır.

Yazı memurun kalitesini; memurda kurumun kalitesini yansıtır.

    Kalite Takip Sistemi (KTS) etkinlikleri kapsamında öğretmenlerimize Türkçe Öğretmenimiz Hatice KILIÇ tarafından protokol, Okul Müdürümüz Mustafa KARAOĞLAN tarafından da resmi yazışma kuralları konulu sunum yapıldı. Bu kurallar öğretmenler tarafından bilinse de tekrar edilerek pekişmesi sağlandı. Ayrıca gözden kaçan noktalar öğretmenler arasında istişare ile gün yüzüne çıkarıldı...

01.06.2022 345

   Protokol, devlet ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal hayatta uygulanması gereken kurallar toplamıdır. Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kuralları uyulması nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise zorunluluktur.

        Protokolde önde gelme, sıralama düzeninde hiyerarşik olarak önde (üstte) yer alma hakkıdır. Genel olarak bu hak, hukuksal ve yönetsel statüden doğar. Her ülkede, devlet ve kamu kurumlarının ve bu kurumları temsil eden kişilerin resmi unvan, rütbe ve statü sahibi şahsiyetlerin yer aldığı bir protokol listesi (sıradüzen) vardır. Söz konusu liste, anayasa ve yasalara, teamüllere (ulusal ve kurumsal geleneklere) göre belirlenir. Bu sıralama resmi toplantılarda, törenlerde, resmi kabullerde, davet ve ziyafetlerde titizlikle uygulanır. Protokol sıralaması hiyerarşik bir ast-üst sıralaması olmasa da ulusal ve/veya kurumsal bir "itibar sıralaması" olması nedeniyle önem taşır.

        Protokolün sadece devlet yaşamında değil, bireyin devletle temas kurduğu düzlem olan kamusal yaşamda da önemli bir yeri vardır. Kamusal alanda ve kamusal yaşamda bütün toplantılar, törenler, davet ve ziyafetler, ziyaret ve görüşmeler, kılık-kıyafetler, resmi yazışmalar, kurumsal ve kamusal tüm ilişkiler davranışsal olarak protokol kurallarına uygun yürütülür. Protokol ve sosyal davranış kurallarının amacı bireysel, kurumsal ve ulusal saygınlığı korumaktır.

01-06-202201-06-202201-06-202201-06-2022